Menu
EUR
Het ontstaan van de Snuggle

Het ontstaan van de Snuggle

Door: Danielle Kempers Reacties: 0

Een baby die net geboren is mist de warmte en geborgenheid van de baarmoeder. De enige wereld die hij immers kent is die bij Mama. In de baarmoeder was het warm, donker en hoorde hij continue een vertrouwd geluid. Na de bevalling ziet deze wereld er ineens heel anders uit.

Niet alleen is het dan licht en koud, maar ook krijgt een baby voor het eerst kleding aan en ervaart hij wat het is om honger te hebben. Al die veranderingen kunnen voor veel onrust zorgen. Je zult als nieuwe ouder dan ook merken dat je baby die eerste maanden vooral wil worden vastgehouden. Dit komt doordat hij nog helemaal niets van deze nieuwe wereld snapt. Daarnaast is hij ook nog volledig afhankelijk van anderen en kan hij eigenlijk maar op één manier duidelijk maken wat hij wil; en dat is door te huilen.

Maar niet alleen voor de baby is deze hele wereld nieuw, ook voor jou als ouder gaat er een nieuwe wereld open. Zeker wanneer het je eerste kindje is! Je baby is nog nooit baby geweest, maar jij bent ook nog nooit papa of mama geweest.

De eerste maanden bestaat dan ook vooral uit elkaar leren kennen en wennen aan deze nieuwe wereld.

Doordat je baby vooral zal communiceren door te huilen, is dit iets wat hij de eerste tijd ook regelmatig zal doen. Voor ouders kan dit erg frustrerend zijn omdat je soms gewoon niet snapt wat je baby nu precies wilt vertellen. Veel ouders gaan dan ook wanhopig op zoek naar manieren om hun baby minder te laten huilen.

In de afgelopen decennia zijn er dan ook diverse artikelen op de markt gekomen om je te helpen de periode met een pasgeboren baby wat relaxter te maken. Nu is er uiteraard geen enkel artikel dat papa en mama echt kan vervangen, maar er zijn  zeker wel enkele producten die ervoor zorgen dat je baby zich geborgen voelt.

 

Inbakeren wordt al sinds jaar en dag gedaan en is in Nederland sinds enkele jaren weer helemaal terug van weg geweest. Het inbakeren geeft het gevoel vast te worden gehouden en onderzoeken laten zien dat een ingebakerde baby langer en rustiger slaapt dan een baby die niet is ingebakerd.

Het nadeel van inbakeren is dat de baby zijn armpjes niet vrij kan bewegen, iets wat hij in de baarmoeder wel kon. Inbakeren is dan ook vooral geschikt voor tijdens de slaapjes.

Voor de momenten overdag zijn er o.a. babynestjes en cocoons beschikbaar.

De eerste Cocoon stamt uit 1997. Patricia DeLisa  uit Michigan bedacht een soort inbakerzakje van stof voor haar nichtje. Toen ze merkte dat dit haar nichtje direct kalmeerde, pakte ze haar naaimachine en begon met de productie van haar Cocoon. Zo is het bedrijf Cozy Cocoon ontstaan. Ook in 2024 is Cozy Cocoon nog steeds actief met het ontwerpen en verkopen van Baby Cocoons. 

Cozy Cocoon 1999

In de tientallen jaren daarna zijn er verschillenden gelijkende producten op de markt gebracht, zowel van stof als de momenteel populaire gebreide varianten. 

Alhoewel deze laatste recent lijken te zijn, is niets minder waar. De Ierse breipatronenontwerper Eileen Casey ontworp in 2010 het patroon voor de Best Baby Cocoon. Ze deed dit in opdracht voor de website Knittingguide van About.com. Dit was een grote website welke in 2017 werd opgeheven. 

 

Best Baby Cocoon 2012voorbeeld van een ontwerp gebaseerd op de Best Baby Cocoon van Eileen Casey

Omdat het patroon van de Best Baby Cocoon ten tijde van About.com vrij te downloaden was op hun website, zijn er al veel verschillende varianten van deze cocoon door mensen gemaakt. 

Eileen Casey heeft het patroon sindsdien bijgeschaafd en verkoopt dit patroon nog steed op Etsy. 

Ook in mijn werk als neonatologieverpleegkundige heb ik veel te maken gehad met diverse producten om een baby geborgenheid te kunnen geven. Een baby die is opgenomen op de Neonatologie heeft immers nog veel meer behoefte aan begrenzing en geborgenheid. Naast nestjes en snuggles maken we daarom zelfs tijdens het geven van fototherapie (bij geelzucht) gebruik van een Cocoon (de BiliCocoon). Een hele verbetering ten opzichte van vroeger, toen een baby nog plat op te rug lag en veelal met armen en benen lag te zwaaien op zoek naar begrenzing!!

Bij Moalie hebben we nu onze eigen Snuggle. Deze is gebaseerd op de vele producten waar ik in de afgelopen decennia mee heb gewerkt.

De Snuggle is gemaakt van Merinowol waardoor deze zacht is en temperatuur regulerend. Dit laatste zorgt ervoor dat je baby het nooit te warm of te koude zal krijgen. We hebben gekozen voor een dun breisel zodat het niet te zwaar is voor je baby om tegenin te bewegen. Het doel is begrenzing, maar met de mogelijkheid tot voldoende bewegingsruimte.

De onderkant van de Snuggle is open. Hierdoor kun je je kindje makkelijk verschonen, zonder hem helemaal uit de Snuggle te hoeven halen. Verschonen is namelijk juist een handeling waarbij een pasgeboren baby begrenzing nodig heeft.

open onderkant Snuggle

Een baby die niet begrenst is zal tijdens het verschonen met de armen gaan zwaaien in een poging ergens begrenzing te vinden. Dit is de reden waarom we er in het ziekenhuis vaak voor kiezen om een (premature) baby met zijn tweeën te verzorgen. Zo kan één verpleegkundige de luier verschonen, terwijl een ander de baby kan ondersteunen.

Bijkomend voordeel van de open onderkant is dat deze daardoor ook te gebruiken is voor kindjes die een thuismonitor hebben (saturatiemeter). Doordat je de Snuggle ook alleen met de uiteinden kan knopen, kan het snoer vanaf het voetje naar beneden lopen. Hierdoor heeft je kindje er geen last van.

 

NB: Doordat de Snuggle een hoody heeft is dit product alleen geschikt om onder toezicht te gebruiken! 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!