Menu
EUR
Hoe kan ik Merinowol wassen?

Hoe kan ik Merinowol wassen?

Bij babyproducten ben je snel geneigd om de spulletjes regelmatig te wassen zodat alles lekker fris is.

Wollen producten worden echter niet beter van zo’n wasbeurtje. Voor onze Merinowollen producten geldt dan ook; alleen wanneer het echt niet anders kan.

Zelfreinigende werking van wol

Merinowol heeft van nature eigenschappen die het zelfreinigend maken, en deze eigenschappen zijn te danken aan de structuur van de wolvezels:

 1. Natuurlijke vetten: Merinowol bevat lanoline, een natuurlijk vet dat door schapen wordt geproduceerd. Lanoline heeft antibacteriële eigenschappen en helpt de wol te beschermen tegen micro-organismen die geuren veroorzaken. Het maakt de wol ook waterafstotend.
 2. Voorkomen van geuren: De structuur van merinowol zorgt ervoor dat het minder snel geuren vasthoudt dan synthetische materialen. De vezels hebben een complexe structuur die geurmoleculen opneemt en vasthoudt, waardoor ze minder snel vrijkomen.
 3. Zelfreinigend vermogen: Merinowol heeft de neiging om stof en vuil naar het oppervlak van de vezels te duwen in plaats van ze vast te houden. Dit maakt het gemakkelijker om de wol te reinigen door simpelweg te luchten of licht te borstelen. De natuurlijke eigenschappen van de wol helpen ook bij het afstoten van vuil.

  Mijn wollen product ruikt niet zo fris

  Wil je je vestje of Snuggle toch opfrissen omdat deze bijvoorbeeld niet zo lekker ruikt? Vaak is even buiten hangen al voldoende. Laat het weer dit niet toe dan kun je het ook in een vochtige ruimte zoals de badkamer hangen. Zorg er wel voor de je de ruimte goed ventileert.

  Vlekken behandelen

  Gebruik voor het verwijderen van vlekken een speciaal vlekkendoekje.

  Toch wassen? 

  Wil je merinowol toch wassen? Houdt dan rekening met het volgende:

  Handwas

  1. Handwas is de beste keuze: Gebruik lauwwarm water (max 30 C) en een mild wolwasmiddel. Week het artikel voorzichtig en druk voorzichtig op het water om vuil en resten te verwijderen.
  2. Zachte bewegingen: Wrijf niet te hard en wring het artikel niet uit, want merinowol is delicaat en kan vervilten of beschadigen als het te ruw wordt behandeld.
  3. Spoel grondig: Spoel het artikel goed uit met koel water om alle zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen overtollig water in het weefsel achterblijft.
  4. Droog plat: Leg het artikel plat op een droogrek of handdoek om te drogen. Vermijd ophangen, want dit kan de vorm van het kledingstuk beïnvloeden. Zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je het weer gebruikt.
  5. Vermijd direct zonlicht: Laat het product niet in direct zonlicht drogen, omdat dit de kleur kan vervagen en de vezels kan beschadigen.

Machinewas

 • Gebruik een wolwasprogramma: Moderne wasmachines hebben vaak speciale wolwasprogramma's die ontworpen zijn om delicaat textiel te behandelen. Gebruik dit programma in plaats van het standaard wasprogramma. Een wolwasprogramma zorgt ervoor dat de watertemperatuur langzaam opwarmt naar max. 30 graden. Ook wast een wolwasprogramma je merino wol met minder omwentelingen en dus minder wrijving, special om vervilting te voorkomen. 
 • Koud water: Stel de wasmachine in op een koude watertemperatuur. (max 30 C) Warm water kan de lanoline sneller uit de wol verwijderen en tot krimp leiden.
 • Mild wolwasmiddel: Gebruik een mild wolwasmiddel om de vezels te reinigen zonder de lanoline te veel aan te tasten. Gebruik geen wasverzachter!
 • Voorkom overladen: Overlaad de wasmachine niet, omdat dit kan leiden tot wrijving tussen de kledingstukken en de vezels kan beschadigen.
 • Keer het artikel binnenstebuiten: Hiermee verminder je de wrijving tussen de wol en andere kledingstukken, waardoor de kans op vezelbeschadiging afneemt.
 • Plaats het in een waszak: Gebruik indien mogelijk een mesh waszak om extra bescherming te bieden aan het merinowol, vooral als je andere kledingstukken in dezelfde lading wast.
 • Centrifugeren: Vermijd hoge toerentallen bij het centrifugeren, omdat dit de vezels kan beschadigen en tot krimp kan leiden. Max. 600-800 toeren. (hier geldt hoe minder, hoe beter)

Plat laten drogen: Na het wassen, leg je het merinowol plat om te drogen. Dit helpt bij het behoud van de vorm en voorkomt overmatige rek van de vezels.

 

Mijn wollen artikel is toch gekrompen. Wat kan ik doen?

Wanneer je Merinowol verkeerd behandelt kan deze krimpen

De wolvezel van Merinowol is een geschubde vezel. Deze vezel haakt zich vast een andere vezels. Dit zorgt ervoor dat wol zo zacht aanvoelt.

Wanneer je de wol echter verkeerd behandelt sluiten deze schubben zich. Hierdoor verkleint het volume doordat de lucht in de vezel als het ware verdwijnt met als resultaat dat je kledingstuk is gekrompen.

Mogelijke oorzaken:

 • Te hoog toerental bij centrifugeren: Hoe meer toeren, hoe meer wrijving. En juist deze wrijving zorgt ervoor dat je kledingstuk krimpt doordat de wolvezels beschadigt raken.
 • Wasverzachter gebruikt: de softeners hierin beschadigen de wolvezels.
 • Te warm wassen: Wanneer je de wol wast op een temperatuur warmer dan 30 graden vervorm je de wolvezel. Hierdoor kan het kledingstuk krimpen of vervilten.
 •  

Vlekken voorkomen

Het voorkomen van vlekken is bij een baby natuurlijk ontzettend moeilijk. Zeker wanneer je een baby hebt die snel spuugt zijn vlekken onvermijdelijk. Bij het gebruik van de Snuggle kan het raadzaam zijn om een hydrofiele doek of spuugdoekje onder het hoofdje van de baby te leggen. Bij kleding zou je in dat geval een slab kunnen gebruiken. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!